Kristallåret 2022.

Inledning

Kristaller har fascinerat människor i årtusenden på grund av deras skönhet och deras magiska egenskaper. Kristaller finns i olika former och färger beroende på vilken typ av mineral som bildat dem. I Sverige har kristaller alltid varit en del av landskapet och kulturhistorien, och det finns flera berömda kristallgruvor runt om i landet där man kan hitta dessa naturliga skatter.

På senare tid har intresset för kristaller vuxit i Sverige och allt fler människor börjar använda dem i sin vardag. Många tror på deras energier och egenskaper och använder dem för att förbättra sin hälsa och välbefinnande. Kristaller används också som smycken och inredningsdetaljer, och de har blivit allt mer populära som en del av en hälsosam livsstil.

I den här rapporten kommer vi att titta närmare på användandet av kristaller  i Sverige under år 2022. Vi kommer också att diskutera hur intresset för kristaller har vuxit i Sverige, och hur människor använder dem för att förbättra sitt spirituella välbefinnande. Kristaller anses av många vara en kraftfull källa till healing och vägledning, och deras användning i en spirituell kontext har blivit allt mer populärt i Sverige.

Om Undersökningen

Denna rapport baseras på data som har samlats in från ehandelsbolaget Happfeel.se. Happfeel är en onlinebutik som varje år säljer 10-tusentals kristaller  och deras data har använts för att ge en inblick i hur kristaller används i Sverige. De blev under 2022 nominerade av ehandelnsplattformen Quickbutik till ”Årets Uppstickare” Genom att analysera deras försäljningsdata, kundfeedback och andra relevanta uppgifter har vi kunnat dra slutsatser om kristallernas popularitet och användning i landet.

Snabbfakta om Kristallåret 2022

Majoriteten som handlar kristaller online är kvinnor (97%)

Den populäraste kristallformen är den trumlade kristallen (67%)

Vi spår att fler kommer att
dras till kristaller

Under söndagskvällarna handlas det mest kristaller i Sverige.


Endast 12,5% av all försäljning sker till Sveriges 10 största städer. 

Årets populäraste
kristall är...

Vem använder kristaller?

Kristallentusiaster finns över hela landet, från de mest avlägsna byarna till storstäderna. Människor i alla åldrar är intresserade av kristaller

Det är tydligt att kristaller har blivit alltmer populära de senaste åren, men det verkar som om män inte deltar i den växande trenden på samma sätt som kvinnor. Enligt vår datan är den typiska kunden för kristaller en kvinna  30-40 år som bor på glesbygden. Detta innebär att 97% av de som köper kristaller är kvinnor. De handlar också mest under söndagskvällarna.

 Diagram

Det finns olika teorier om varför detta är fallet. En möjlig orsak kan vara att kristaller fortfarande ses som en mer "feminin" produkt av vissa människor, och att män därför inte känner att de passar in i den här trenden. En annan möjlig orsak kan vara att män generellt sett är mindre intresserade av kristaller och deras helande egenskaper, och att de därför inte köper dessa produkter i samma utsträckning som kvinnor. 

Det är också möjligt att män kanske inte är lika medvetna om kristallernas helande egenskaper som kvinnor är. Kristaller har länge använts för att balansera kroppens energier och hjälpa människor att känna sig lugnare och mer avslappnade, och många kvinnor har upptäckt dessa fördelar och vänt sig till kristaller för att hitta lite extra stöd i vardagen. Kanske är det så att män inte har upptäckt dessa fördelar på samma sätt, eller att de inte har använt kristaller på samma sätt som kvinnor.

Vilken är den mest populära formen av kristaller?

Trumlade kristaller, även kända som polerade kristaller, har blivit allt mer populära de senaste åren och är den kristallform som är ohotad etta.

En trumlad kristall är en kristall som har bearbetats genom att den har rullats runt i en stentrumla tillsammans med en sliptång, sandpapper eller annat strävt material. Denna process ger kristallen en jämn, slät yta och kan även användas för att ge den en speciell form eller storlek.

En av de största fördelarna med trumlade kristaller är att de är mycket enklare att hantera än råa kristaller. Råa kristaller kan vara ojämna och kan ha skarpskurna kanter, vilket kan göra dem svåra att hålla i eller kan gå sönder om man inte är försiktig. Trumlade kristaller har däremot en jämn, slät yta, vilket gör dem mycket lättare att hålla och mycket lättare att ta med sig när man är på språng.

Till skillnad från råa kristaller, som ofta säljs i sin naturliga form, finns trumlade kristaller oftast i en mängd olika former och storlekar. Trots att trumlade kristaller kan vara lite dyrare än råa kristaller, är många människor villiga att betala lite extra för bekvämligheten som trumlade kristaller erbjuder.

Sammanfattningsvis är trumlade kristaller mer än dubbelt så populära som råa kristaller på grund av deras skönhet, bekvämlighet och smidighet. Dom är väldigt bekväma att hålla i handen under exempelvis meditation och är enkla att bär med sig i fickan eller i väskan när man är på språng vilket många uppskattar.

Diagram

Kristaller är inte ett storstadsfenomen!

Malmö är en av de största städerna i Sverige och det är också den staden där det är som mest populärt att köpa kristaller online. 

Trots att det köps mest kristaller online i Malmö så representerar de tio största städerna i Sverige tillsammans endast 12,5% av den totala online försäljningen av kristaller. Detta kan bero på att många söker sig till onlinebutiker för att hitta en större variation av kristaller och att det finns mycket information tillgänglig om varje kristall i onlinebutiker. Kristaller är därför inte enbart ett storstadsfenomen. 

Tidpunkten då de flesta köper sina kristaller är mellan kl 20-21 på söndagar.

Kartan illustrerar alla orter som har beställt kristaller online under 2022 från Happyfeel.se


Att bära med sig sin kristall som ett smycke är väldigt populärt.

Kristallsmycken har blivit allt mer populära de senaste åren, och det finns flera olika orsaker till detta. En av de främsta anledningarna är att många människor upplever att kristaller har helande egenskaper och kan hjälpa till att balansera kroppens energier. Dessa helande egenskaper kan hjälpa människor att känna sig lugnare, mer avslappnade och mer balanserade i sin vardag.

En annan orsak till att kristallsmycken blivit mer populära är att de ofta förknippas med spiritualitet. Många människor som är intresserade av spiritualitet upplever att kristallsmycken kan hjälpa dem att koppla an till sin inre kraft och få en djupare förståelse av sig själva och världen runt omkring dem.

Det som är extra roligt är att de som använder kristallsmycken tenderar till att köpa och äga flera. Det är inte alls ovanligt att det varvas mellan olika kristaller olika dagar och olika tidpunkter under året. Ta t.ex. kristallen Jordgubbskvarts, den sägs attrahera kärleken och hjälpa dig att finna din själsfrände. Den är väldigt populär under sommarmånaderna medan under det mörkare halvåret dras sig människor mer mot kristaller som symboliserar beskydd eller att få bort negativ energi så som Rökkvarts och Svart Obsidian. 

Vilken är då den mest sålda Kristallen under 2022?

Nedanför hittar ni årets topplista på de mest sålda Kristaller under hela 2022!

Topplistan 2022 


Plats 10, Angel Aura

Angel Aura är en riktig glädjespridare ibland kristallerna. Egenskaperna är därför Glädje, Lugn & Höjer Humörer. Är du inne i en jobbig period och behöver hjälp att hålla humöret uppe är det här kristallen för dig. Den hjälper till att ge dig livsglädje och kärlek. Den sägs rena både din aura och dina chakran. Vi förstår att den här är så populär för den är otroligt vacker när den skimrar i regnbågens alla färger.

Här hittar du Angel Aura


Plats 9, Solsten

Solsten, även känd som Heliotrop, är en kristall som har en gyllene, orange färg. Denna kristall sägs ha en stark förbindelse till solen och kan hjälpa till att öka vår energi och vår livskraft. Solsten sägs också kunna hjälpa till att öka självkänsla och självförtroende, samt att ge oss styrka och uthållighet när vi går igenom svåra tider.

Här hittar du Solsten


Plats 8, Rökkvarts

Rökkvarts är en kristall med en mörk, nästan svart färg. Denna kristall sägs ha en stark förmåga att rena och skydda och kan hjälpa till att avlägsna negativ energi och blockeringar. Många vänder sig till Rökkvarts för att hjälpa till att lösa problem och för att få klarhet i sina tankar och känslor.

Här hittar du Rökkvarts


Plats 7, Rosa Agat

Rosa Agat är en kristall med en stark rosa färg. Denna kristall sägs ha en lugnande och balanserande energi och kan hjälpa till att öka kärlek och medkänsla. Rosa Agat sägs också kunna hjälpa till att öka självacceptans och självförtroende.

Här hittar du Rosa Agat


Plats 6, Jordgubbskvarts

Jordgubbskvarts är en kristall med en röd färg som påminner om en jordgubbe. Denna kristall sägs ha en lugn energi och kan hjälpa till att öka kärlek och värme. Jordgubbskvarts sägs också kunna hjälpa till att öka vår förmåga att ge och ta emot kärlek, därför sägs den dra till sig till din stora kärlek.

Här hittar du Jordsgubbskvarts


Plats 5, Citrin

Citrin är en kristall med en ljusgul till orange färg. Denna kristall sägs ha en upplyftande och energigivande energi och kan hjälpa till att öka vår optimism och vårt fokus. Citrin sägs också kunna hjälpa till att öka vår kreativitet och vår förmåga att fatta beslut. Många dras till citrin för att hjälpa till att öka deras positiva energi och för att öka deras lycka.

Här hittar du Citrin


Plats 4, Bergskristall

Bergskristall är en kristall med en klar, genomskinlig färg. Denna kristall sägs ha en stark renande energi och kan hjälpa till att avlägsna blockeringar och negativ energi. Bergskristall sägs också kunna hjälpa till att förbättra vår förmåga att fokusera och vår koncentration. Många vill använda sig av Bergskristall för att hjälpa till att öka deras energi och för att hjälpa till att öka deras spirituella uppvaknande.

Här hittar du Begrskristall


Plats 3, Grön Aventurin

Grön Aventurin är en kristall med en grön färg. Grön Aventurin är kristallernas egna fyrklöver och sägs bringa tur, framgång och överflöd. Den sägs främja framgång, rikedom och hjälper dig att uppnå alla dina mål och drömmar! Den ger motivation och är perfekt för företagare eller för dig som vill komma längre i karriären.

Här hittar du Grön Aventurin 


Plats 2, Rosenkvarts

Rosenkvarts är en kristall med en mjuk, rosa färg. Denna kristall sägs ha en kärleksfull och lugnande energi och kan hjälpa till att öka vår kärlek och medkänsla. Rosenkvarts sägs också kunna hjälpa till att öka vår förmåga att ge och ta emot kärlek och att förbättra våra relationer. Många människor vänder sig till Rosenkvarts för att hjälpa till att öka deras kärlek och värme och för att hjälpa till att förbättra deras relationer.

Här hittar du Rosenkvarts


Plats 1, Ametist

Ametist är årets vinnare och är en kristall med en lila färg. Denna kristall sägs ge balans, beskydd och lugn energi och kan hjälpa till att öka vår förmåga att fokusera och höja vår koncentration. Ametist sägs också kunna hjälpa till att öka vår självkontroll och vår självdisciplin. Ametisten kan hjälpa till med spirituella uppvaknanden och även hjälpa till att höja ens intuition. Ametist är också känd för att hjälpa till att lindra stress och ångest och kan hjälpa till att öka vår inre frid.

Här hittar du Ametist

Vad tror vi för trender under 2023?

Jennie Lind, VD för Happyfeel, delar med sig av sina trendspaningar för 2023. Enligt henne kommer vi att se en ökad intresse för kristaller och spiritualitet.

"Det har hänt så mycket hemskt i världen senaste åren med pandemi och krig, så vi tror att människor kommer söka efter någonting som får dem att må bättre. Kristaller kan hjälpa till att rena och balansera energin i en person, så vi tror att fler kommer få upp ögonen för dessa fantastiska verktyg för välbefinnandet" säger Jennie Lind.

Jennie tror också att vi kommer att se en ökning av människor som köper kristaller utifrån sina stjärntecken. "Astrologi och spiritualitet går hand i hand, och vi tror att många kommer att utforska detta ännu mer. Genom att välja kristaller som passar våra individuella astrologiska egenskaper kan vi få ännu mer hjälp att nå våra mål och balansera våra energier".

Trenden att inreda med kristaller kommer också att fortsätta, enligt Jennie. "Människor kommer vilja fylla sina hem med härliga energier, men också med riktigt häftiga kristaller för Wow-faktorn. Kristaller kan ge en sådan fin touch till ett rum, och vi tror att det kommer att bli ännu mer populärt att använda dem i inredningen.”

I den här rapporten har vi undersökt varför kristaller har blivit alltmer populära de senaste åren, och vi har också tittat på varför män inte köper kristaller i samma utsträckning som kvinnor. 

Vi hoppas att den här rapporten har varit till hjälp för er och att ni har lärt er något nytt om kristaller. Vi ser fram emot ett härligt 2023 och hoppas att ni fortsätter att läsa våra rapporter och artiklar om detta fascinerande ämne. Tack igen för att ni har läst den här rapporten.


Tack för att ni har läst den här rapporten om kristaller

Vi hoppas att ni har fått en bättre förståelse för dessa vackra kristaller och deras egenskaper.

I den här rapporten har vi undersökt varför kristaller har blivit alltmer populära de senaste åren, och vi har också tittat på varför män inte köper kristaller i samma utsträckning som kvinnor. 

Vi hoppas att den här rapporten har varit till hjälp för er och att ni har lärt er något nytt om kristaller. Vi ser fram emot ett härligt 2023 och hoppas att ni fortsätter att läsa våra rapporter och artiklar om detta fascinerande ämne. Tack igen för att ni har läst den här rapporten.


Vill du kontakta oss?

Vi vill hjälpa våra kunder att förbättra deras liv med hjälp av Self Care produkter som minskar stress, bidrar till personlig utveckling och välmående. Vi fokuserar på kristaller, meditation och spiritualitet.

Logo

Happyfeel AB

Org.nr: 559364-7166.
[email protected]