Payment with Klarna Payment with Swish
⭐ Fri Frakt över 599kr & Snabb Leverans ⭐ ⭐Säker betalning med Klarna & Swish ⭐

Månadssten

Månadssten är ädelstenar och kristaller som symboliserar varje månad på året och har unika betydelser. Denna tradition har sitt ursprung i antikens civilisationer, som trodde att ädelstenar hade kraftfulla egenskaper som kunde ge tur, lycka och hälsa. Ursprungligen var en enda ädelsten kopplad till varje månad, men idag finns det flera olika födelsestenar för vissa månader.

I grunden representerar månadsstenar en persons födelsemånad, och varje ädelsten har en speciell betydelse för personer som är födda under denna månad. Men dessa stenar kan bäras året runt för att dra nytta av dess helande egenskaper.

Månadssten och ädelstenar för alla 12 månader:Månadssten, vad är det?

Traditionen med månadsstenar har funnits i flera hundra år och har sitt ursprung i zodiakstenar där varje ädelsten symboliserar ett av de tolv stjärntecknen. Månadsstenar är en modern variant av zodiakstenar där varje månad i den gregorianska kalendern har en specifik sten som symboliserar de personliga egenskaper som personer som är födda under den månaden anses ha.

Enligt folktro har varje sten också magiska egenskaper och kan skänka lycka och välgång till den som bär den, förutsatt att stenen stämmer överens med personens stjärntecken eller födelsemånad.

Det finns dock olika system för månadsstenar och vilka stenar som hör till vilken månad har varit föremål för debatt. För att förenkla saken har det amerikanska förbundet för juvelerare försökt standardisera systemet och lagt till alternativa stenar för varje månad.

Det är viktigt att notera att vissa månader har flera olika stenar och att olika juvelerare och smyckesföretag kan använda sig av olika system eller ha egna alternativa månadsstenar. Det kan också finnas förvirring eftersom det liknande systemet med zodiakstenar fortfarande är populärt i vissa kretsar.

Vilken månadssten har jag?

För varje månad finns det en särskild sten som traditionellt associeras med den månaden. Granat är exempelvis januari månadssten, medan ametist är februari månadssten och akvamarin är mars månadssten. I april är bergskristall den vanligaste månadsstenen, medan smaragd är maj månadssten och månsten  är juni månadssten. Rubin är juli månadssten, medan peridot är augusti månadssten och iolit är september månadsstenar. Rosenkvarts är oktober månadssten, medan citrin är november månadsstenar. Slutligen är blå topas och turkos december månadsstenar.

Vad är en månadssten?

En månadssten är en sten eller kristall som representerar en viss månad i året. Varje månad har vanligtvis en eller flera månadsstenar, och det anses vara lyckosamt att bära en sten som motsvarar ens födelsedatum eller den månad man är född.

Varför anses det vara lyckosamt att bära sin månadssten?

Många människor tror att månadsstenar kan ge positiv energi och lycka till den som bär dem. Varje sten anses ha unika egenskaper och symbolik som kan ge olika fördelar beroende på vilken månad de representerar.

Vad innebär granaten och rosenkvartsen som januaris månadsstenar?

Granaten symboliserar hopp och tro, och anses ha positiv energi som kan stärka och skydda bäraren. Rosenkvarts representerar kärlek och förtroende, och anses ha lugnande och avslappnande egenskaper som kan hjälpa till att lindra stress och oro.

Vilka egenskaper representerar ametisten och onyxen som februaris månadsstenar?

Ametisten representerar mod, självkontroll och klarhet. Det anses ha en lugnande och avslappnande effekt på sinnet och kan hjälpa till att lindra stress och ångest. Onyx symboliserar styrka och självförtroende, och anses ha en jordande effekt som kan hjälpa till att balansera energinivåerna.

Vad är akvamarin och röd jaspis, som representerar mars månadsstenar?

Akvamarin representerar renhet, sanning och hopp. Det anses ha en uppfriskande effekt på sinnet och kan hjälpa till att förbättra kommunikationen och självuttrycket. Röd jaspis symboliserar kreativitet, styrka och energi, och anses ha en jordande effekt som kan hjälpa till att öka styrkan och uthålligheten.

Vilka stenar är aprils månadsstenar och vilka egenskaper har de?

Diamanten är den traditionella månadsstenen för april och symboliserar styrka, klarhet och renhet. Kristallen kvarts är också en alternativ månadssten för april och anses ha en balanserande effekt på sinnet och kroppen.

Vad står smaragden och krysopasen för som maj månadsstenar?

Smaragden representerar växtlighet, välmående och fred. Det anses ha en uppfriskande effekt på sinnet och kan hjälpa till att öka koncentrationen och kreativiteten. Krysopasen symboliserar visdom, mod och styrka, och anses ha en lugnande och avslappnande effekt som kan hjälpa till att främja inre frid och harmoni.

Månadsten - en guide till betydelse och egenskaper

En månadssten är en sten som är speciellt associerad med en viss månad i kalendern. Att bära sin månadssten anses ge lycka och positiv energi. I denna guide går vi igenom betydelsen och egenskaperna hos varje månadssten.

Januari
Januaris månadsstenar är granaten eller rosenkvartsen. Granaten symboliserar uthållighet och sanning, medan rosenkvartsen står för kärlek och harmoni. Båda stenarna har röda nyanser och granaten anses också öka sexuell energi. Granaten anses också hjälpa till med självuttryck och identifiering av själv, medan rosenkvartsen bidrar till emotionell balans och positiv självbild.

Februari
Februaris månadsstenar är ametisten eller onyxen. Ametisten är en lila kvarts som symboliserar uppriktighet, andlig kraft och lycka i äktenskapet. Onyxen är svart och representerar styrka och beslutsamhet. Båda stenarna sägs ha skyddande egenskaper och ametisten anses också bidra till klarhet i tankar och sömn.

Mars
Mars månadsstenar är akvamarin och röd jaspis. Akvamarin står för mod och anses hjälpa till att kommunicera tydligt och öppet. Röd jaspis representerar handlingskraft och bidrar till att bryta ner självdestruktiva barriärer. Båda stenarna har också rogivande egenskaper och kan hjälpa till att hantera stress och oro.

April
Aprils månadssten är diamanten eller bergskristallen. Diamanten är känd för sin elegans och symboliserar oskuld och ljus. Bergskristallen, den vanligaste varianten av kvarts, representerar energi och positivitet. Båda stenarna anses ha rensande och balanserande egenskaper.

Maj
Maj månadsstenar är smaragden och krysopasen. Smaragden symboliserar lycka och framgång i kärlek och sägs också ha helande egenskaper för hjärtat. Krysopasen är en äppelgrön sten som representerar emotionell balans och kan hjälpa till att identifiera äkta känslor.

Juni
Junis månadsstenar är pärlan och månstenen. Pärlan är känt för sin skönhet och symboliserar renhet och oskuld. Månstenen är en fältspat som representerar möjligheter och att nå sin fulla potential. Båda stenarna bidrar också till att skapa balans och harmoni i livet.

Juli
Julis månadsstenar är rubin och karneol, vilka står för kärlek och kyskhet. Rubin är en ädelsten med en djup röd färg, och är en av de mest värdefulla stenarna i världen. Den symboliserar passion och kärlek, och sägs också ha en positiv inverkan på hälsan och energin hos bäraren. Karneol å andra sidan är en orange eller röd sten som främjar självförtroende och kreativitet, och sägs också ha skyddande egenskaper.

Augusti
Peridot och aventurin är månadsstenarna för augusti, och dessa står för glädje och välbefinnande. Peridot är en ljust gröngul sten som sägs ha en positiv inverkan på hälsan och energin hos bäraren, samt främja harmoni och balans i relationer. Aventurin å andra sidan är en grönglänsande sten som sägs ha en avslappnande effekt på sinnet och hjälpa till att lindra stress och oro.

September
Safir och lapis lazuli är månadsstenarna för september, och dessa står för sanning och visdom. Safir är en blå sten som är känd för sin skönhet och symboliserar trohet, lojalitet och ärlighet. Lapis lazuli å andra sidan är en mörkblå sten med guldiga inslag, och sägs ha en positiv inverkan på självkännedom, självförverkligande och spirituell utveckling.

Oktober
Opal och turmalin är månadsstenarna för oktober, och dessa står för passion och kreativitet. Opal är en färgstark sten som sägs ha en positiv inverkan på kreativitet och passion i livet, samt främja god hälsa och lycka. Turmalin å andra sidan finns i många olika färger och sägs ha en positiv inverkan på självkänsla, självacceptans och självförverkligande.

November
Citrin och topas är månadsstenarna för november, och dessa står för rikedom och välstånd. Citrin är en gulaktig sten som sägs ha en positiv inverkan på rikedom, välstånd och självförtroende, samt främja glädje och optimism. Topas å andra sidan finns i många olika färger och sägs ha en positiv inverkan på självkänsla, självförverkligande och spirituell utveckling.

December
Turkos och blå topas är månadsstenarna för december, och dessa står för frid och harmoni. Turkos är en himmelsblå sten som sägs ha en positiv inverkan på frid och harmoni i livet, samt främja hälsa och välbefinnande. Blå topas å andra sidan är en blå sten som sägs ha en positiv inverkan på självkännedom, självförverkligande och självacceptans.