Payment with Klarna Payment with Swish
⭐ Fri Frakt över 599kr & Snabb Leverans ⭐ ⭐Säker betalning med Klarna & Swish ⭐

Kristallåret 2023

|26/12, 2023

Kristallåret 2023

Hur har användandet av kristaller i Sverige sett ut under år 2023? 


Det kan ni läsa om i denna rapport som bygger på data som samlats in från den populära e-handelsplattformen Happyfeel.se. Happyfeel är en onlinebutik som varje år säljer tiotusentals kristaller, och vi har använt deras data för att få en inblick i hur kristaller används i Sverige. Happyfeel blev även under 2022 uppmärksammade och nominerade av e-handelsplattformen Quickbutik som "Årets Uppstickare". 


Vårt mål är att presentera intressanta och informativa fakta om kristaller för att uppmuntra en ökad förståelse och uppskattning för deras roll i människors livsstil.

2023: Trender och förändringar

Under 2023 har intresset för kristaller i Sverige fortsatt att växa. Allt fler människor upptäcker fördelarna med att använda kristaller i sin vardag och ser dem som verktyg för personlig utveckling och välbefinnande. En tydlig trend under denna period är att fler svenskar använder kristaller för att skapa en harmonisk och balanserad atmosfär i sina hem.

Förändringar och en ny etta bland populära kristaller

Kristalltrenderna fortsätter att utvecklas och överraska oss under 2023. Det är spännande att notera att det har skett förändringar i toppen och att en ny kristall har klättrat till förstaplatsen.

En ny vinnare tar över: Rosenkvarts går om Ametisten

Rosenkvarts har länge varit en pålitlig favorit bland kristaller och är en ny vinnare som har klättrat upp och intagit tronen som den mest populära kristallen! Denna vackra rosa kristall har erövrat svenskarnas hjärtan med sin kärleksfulla energi och förmåga att främja harmoni och välbefinnande. Ametist har ändå behållit sin popularitet och fortsätter att vara en älskad kristall bland svenskarna.

Förändringar i Kristallernas topplista: Några kristaller försvinner, andra tar sin plats

2023 har också inneburit förändringar av Kristallernas topplista. Vi har sett att vissa tidigare favoriter har tappat sin ställning, medan andra har tagit deras plats. Här är några av de noterbara förändringarna:

 • Grön aventurin har tappat lite av sin popularitet och har fått ge plats åt andra kristaller som har klättrat upp i popularitet.
 • Jordgubbskvarts har också sett en minskning i popularitet under 2023.
 • Två nya kristaller har gjort sin entré och fångat svenskarnas intresse: Svart Obsidian och Svart Turmalin. Dessa mörka stenar har snabbt blivit populära tack vare sin förmåga att absorbera negativ energi och erbjuda en känsla av trygghet och jordning.

Jämförelse mellan populära kristaller: 2022 vs 2023

För att ge en översiktlig jämförelse mellan kristalltrenderna under 2022 och 2023, har vi sammanställt en lista som visar förändringar och trender i populariteten hos olika kristaller:

 2022:

 1. Ametist
 2. Rosenkvarts
 3. Grön aventurin
 4. Bergskristall
 5. Citrin
 6. Jordgubbskvarts
 7. Rosa Agat
 8. Rökkvarts
 9. Solsten
 10. Angel Aura

2023:

 1. Rosenkvarts
 2. Ametist
 3. Bergskristall
 4. Citrin
 5. Grön aventurin
 6. Svart Obsidian (nykomling)
 7. Rökkvarts
 8. Jordgubbskvarts
 9. Svart Turmalin (nykomling)
 10. Solsten

Utforska vidare i vår fullständiga rapport "Kristallåret"

Om du är intresserad av att lära dig mer om vem som handlar kristaller och vilka trender som spås för resten av året, rekommenderar vi dig att läsa vår fullständiga rapport "Kristallåret". Där kan du fördjupa dig i ämnet och få en omfattande inblick i kristallvärlden.

Här hittar du rapporten!


 • Majoriteten som handlar kristaller online är kvinnor (97%)
 • Den populäraste kristallformen är den trumlade kristallen (67%)
 • Under söndagskvällarna handlas det mest kristaller i Sverige.
 • Endast 12,5% av all försäljning sker till Sveriges 10 största städer.

Så utforska vidare och upptäck mer om denna fascinerande värld av kristaller. Läs hela rapporten för att få en djupare förståelse för trender och användningen av kristaller i Sverige.


Foto: Emmeli Gradin
Instagram: @emmeligradin


Källa: Data från HappyFeel.se (används för att generera en inblick i kristallers popularitet och användning i Sverige)